För våra U10- grupper (barn 9-10 år) är fokus på skidglädje. Genom lek och roliga övningar tränar vi på att utveckla balans och rörelseförmåga skidor, där vi skapar förutsättningar och grunden för rörelserna inom utförsåkningen. Träningen består i majoritet av att vi skapar olika typer av metodiska banor och pedagogiska friåkningsövningar för att utveckla balansen och öka förståelse av att svänga med skidorna parallella, både på sladd och på skär. 

Förkunskaper
• Åka lift hela vägen upp själv och åka nedför självständigt i backen genom att svänga och bromsa.


Mål med skidträningen
Målet med träning i U10-gruppen är att barnen genom friåkning, övningar och portar skall gå över från plogsväng till carvingsväng i lätt terräng. Vi börjar även på att träna med stavisättning, även om majoriteten av övningarna sker utan stavar.


Utrustning

Skidhjälm och ryggskydd är obligatoriskt. Stavar i denna grupp är nödvändig, men vi börjar använda stavarna när barnen är redo för det. Det är tränarna som avgör när stavar skall börja användas.  Skidorna ska vara av carvingmodell (smalare midja) och en slalomskida för en U10 åkare bör vara något kortare (5-10 cm) än åkaren. Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor då exempelvis twin-tip skidor (uppåtböjda både fram och bak) inte är anpassade för alpin åkning som en vanlig slalomskida. 

Träningstider 2024